autor: Earthling » sobota, 14 sierpnia 2004, 14:04
Dwóch pierwszych nie tłumaczę, bo w oryginale brzmią lepiej, poza tym myślę, że nikt nie będzie miał problemów ze zrozumieniem.
"See I think drugs have done some good things for us. If you don't think drugs have done good things for us then do me a favor. Go home tonight and take all of your records, tapes and all your CD's and burn them. Because, you know all those musicians who made all that great music that's enhanced your lives throughout the years? Real fucking high on drugs, man." - Bill Hicks
"A lot of Christians wear crosses around their necks. Do you think when Jesus comes back he ever wants to see a fuckin' cross? It's kind of like going up to Jackie Onassis with a rifle pendant on." - Bill Hicks
"Myślę, że życie dzieli się na straszne i żałosne. To są dwie kategorie. Straszne to, no nie wiem, śmiertelne przypadki, niewidomi, kalectwo. Nie wiem jak sobie ludzie dają z tym radem radę, to zadziwiające. A żałosne są życia wszystkich pozostałych. Więc jeżeli jesteś żałosny, powinieneś być wdzięczny losowi, że jesteś żałosny, bo być żałosnym to wielkie szczęście." - Woody Allen
"To nie tak, że boję się umrzeć. Po prostu nie chciałbym być w pobliżu, kiedy to się stanie" - Woody Allen
"Nie krytykuj masturbacji! To seks z kimś kogo się kocha!" - Woody Allen
"Jedyne czego żałuje w życiu, to tego, że nie jestem kimś innym." - Woody Allen
"Dwie kobiety spędzają wczasy w pensjonacie. Jedna mówi: jakie tu mają niedobre jedzenie, a druga dodaje: no i w dodatku takie małe porcje." To samo myślę o życiu. Jest pełne bólu, cierpienia i nieszczęść, a na dodatek tak szybko przemija." - Woody Allen
"Śmierć jest po to, aby reszta doceniła życie." - Virginia Woolf
"Bóg nie jest Bogiem umarłych, lecz żywych." - Marek 12,27
"Nikt nie zna większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich." - Jan 15,13
"Myśl za siebie, podważaj autorytety." - Timothy Leary
"Gdyby nie zakazy, nie istniałaby sztuka, a wtedy nie byłoby co łamać." - Roland Topor
"Tylko ludzie nieinteligentni nie znają się na żartach." - Roland Topor
... i mój ulubiony, z filmu Solaris (też ulubionego): "Nie ma odpowiedzi. Są tylko wybory."
"Znajdę nowe zainteresowania, nowe zajęcia, ale nie oddam im się cały. Niczemu ani nikomu, nigdy więcej. I być może będę patrzał w nocy tam, gdzie na niebie ciemność pyłowej chmury powstrzymuje blask dwóch słońc, pamiętając wszystko..."